tisdag 29 mars 2011

Betong

Nu är huset påbörjat på riktigt. Allt innan har bara varit förberedelser, men det som händer nu är en del av huset! Även om kanske ingen kommer säga "Å vilket urtjusigt betongfundament!" så kommer det ändå vara en mycket viktig del när allt är klart. Idag är det rörgraven som får fokus, grävskopan körde för fullt en meter utanför sovrumsfönstret, så med lite tur kan det vara färdiggeggat där till helgen. Då kan man snart börja plantera lite växter som ska få bilda häck mot Åsa och Kari. Vilken tur, något mer att ta beslut om! Sent i går kväll satt vi och ritade in lamputtag och övrig belysning så AF elteknik kan börja räkna.... Ständigt dessa beslut!

fredag 25 mars 2011

Muren börjar växa fram

Nu tar grunden form, jättespännande och klart lättare att se hur huset "landar" på berget.

Bara lite svårt att få till bilderna så man inte blir sjösjuk...

torsdag 24 mars 2011

Skytteltrafik

I går körde två lastbilar iväg med stora stenar. Om ett tag kommer samma stenar tillbaka som kross (ja, eller kanske någon annans stenar, jag känner väl inte igen allihop direkt...) och vi får betala i båda riktningarna. Känns som en bra affärsidé!

Tre andra tomter längs Strandvägen är nu också skövlade och påbörjade för byggnation. Området kommer klart ändra karaktär inom de närmsta åren. Kul att man fick vara med rätt tidigt i alla fall. Känner lite att jag blir som "alla andra" och tycker att de andra kanske kan bygga någon annanstans...

tisdag 22 mars 2011

Före och efter....

Så här ser slänten ut där rörgraven ska gå innan grävskopan har hittat dit....




Så här ser det ut när grävskopan har varit där i två dagar...


Och så här ser det ut på vägen nedanför där grävskopan har åkt fram och tillbaka....

Jodå, det är asfalt under (vilket väl är tur för annars fanns det antagligen ingen väg kvar...)

Sten, sten och sten.....



Ja, så här har det sett ut några dagar nu, det känns nästan som de flyttar sten fram och tillbaka. Smäller till lite då och då och så blir det ännu mer sten. Men enl Lillen så är det bra, de har upptäckt att vi inte behöver ha så stor del fribärande platta, vilket borde göra det hela lite mindre kostsamt. Vi får väl se i slutändan.

fredag 18 mars 2011

Jordbävningsträning

Att jobba hemma idag var kanske sådär förståndigt... Det tjuter och smäller om varandra. Däremellan jobbar grävskopan med att flytta stora stenar åt ena eller andra hållet. Det värsta är nog att smällen dessutom känns i hela villavagnen. När de spränger åt villavagnshållet kan jag inte låta bli att titta på de hoppande däckmattorna för att hålla lite koll på ev flygande stenar, vad det nu ska vara bra för :o) Det kanske vore bättre att stå vid öppen ytterdörr.
Den allvarliga sidan på det hela är ju att man förstår lite hur det kan kännas i Japan, skillnaden är ju bara att där är det helt okontrollerat, här kan man ju hoppas att sprängaren har lite koll på vad han gör..... Och så har vi väl ingen härdsmälterisk (om inte någon av grannarna får nog snart...)

torsdag 17 mars 2011

Vicken jäkla smäll....

Nu är DynamitHarry i full gång. Tänk att lite luft kan göra berg så mycket större. Det är mycket märkligt....

BOOOM



Vi fick akut-höja huset 20 cm, annars hade de fått borra upp typ 100 miljoner tusen till små hål med röda trattar i. Vilket också hade resulterat i en kostnad på ungefär lika mycket pengar.... Så det var ju bra att vi fick snabbt och positivt svar av Bygglovsavdelningen. Tror faktiskt vi skulle kunna skicka en blomma till dem när det är klart, så nöjda känner vi oss med hur de hanterat oss. Kan bero på att Mårten har en viss rutin på området, men ändå.

onsdag 16 mars 2011

så här såg det nog ut 1947....



Så här rent var det i går em.... Tyvärr fick de köra iväg massorna, det blev jord i, och då går det inte att använda som fyll till grunden. Jaja, då kan vi ju gynna både de som vill ha pengar för deponin, och de som vill sälja nytt fyllnadsmaterial ;o)  I dag är det sprängbesiktningar och förberedelser för sprängning. Händer något hela tiden!

tisdag 15 mars 2011

Resterna

Det här är vad som återstod i morse. Som en granne uttryckte sig på sin twitter : "Intet mot bilder av söndertrasat Japan" Det är sådant som får en att känna sig välkommen i området ;o) Dock inte utan att jag förstår för det ser rätt hemskt ut, mot det tidigare så idylliska sommarhuset. Men ur kaos föds ordning, och om några månader kommer i varje fall vi gilla det vi ser.  Men nu ser det som sagt var ut så här.....


måndag 14 mars 2011

Ny container idag

06:30 kom lastbilen och hämtade den fulla containern och bytte till en ny, sorry alla grannar som ev hade sovmorgon! 07:00 startade grävskopan, så hade man somnat om så var det nog ändå inte så lätt att fortsätta sova....

Ska bli spännande att se hur det ser ut i eftermiddag.... Kanske de hinner börja stöka till på tomten med ledningsschaktet...

fredag 11 mars 2011

Inte mycket kvar nu


Murstocken skulle man ju velat bevara....

Fast det kanske blivit lite komplicerat att bygga runt den....


Hungrig grävskopa!

Bilder från köksfönstret i villavagnen

Container...

Nu gled det förbi en lastbil med container på utanför villavagnen....

Hm, tror vi har väntat föööör länge, och blivit lite väl fokuserade på det här ;o) Men livssynen blir lätt lite begränsad när fyra personer bor på 37 kvm i några månader, det skulle väl kunna vara en förmildrande omständighet? Om inte annat kanske vi här har en programidé för en doku-såpa?? Man ställer fyra konservburkar (dvs villavagnar) på ett fält, klämmer in en familj i varje och riggar med filmkameror. Det kan bli ett spännande forskningsprojekt....

Jaja, bilder kommer under dagen på "fallande hus".

Idag smäller det...

Grävskopan är startat nu.......

onsdag 9 mars 2011

Nu har vi klart med en som ska borra hålet till bergvärmen. Vi har nästa möte med elentreprenören bokat. Bankens papper är färdiga. Börjar tänka på kakel/klinker och även kulörer på väggar inomhus och lasyr/kulör på vägg utomhus.... Känns som man deltar i VM i ta beslut, utan att egentligen få se något resultat..... och ändå kommer man upptäcka att man inte tänkt på riktigt allt... Som t ex att jag nu kommit på att vi har en NSC-kulör på köksluckor, S 0500-N och en annan NSC-kulör på innerdörrarna, den så berömda "stockholmsvit" S 0502-Y.... Vad väljer man på vägg, tak och kakel då?? Utan att det ser smutsigt ut på ena stället, och alldeles för kritvitt ut på andra stället... Jaja, en tur till en färgaffär kanske löser I-landsproblemet....

Det går ett rykte igen, om att markleverantören ev kommer i slutet av veckan och börjar "täcka av". Då kan det börja bli fotografering igen, när det finns något att se!

fredag 4 mars 2011

Ett steg i taget

Den här veckan har vi haft Byggplaneringsmötet, och två möten med elentreprenören. Det är spännande, nu har vi bestämt oss för ett KNX-system, dvs ett styrningssystem för belysning, golvvärme, larm, ja nästan vad som helst ... En knapp för "lägga barn", en knapp för "borsta tänderna" en knapp för "gå ut med hunden".... Jag ser möjligheter här! ( då måste man ju skaffa en hund....)! Dock utökas ju antalet beslut när man vill ha något utanför standard. Så nu ska vi försöka välja billigaste, snyggaste prylarna som reglage till det här. Hur lätt är det utifrån en bild?! Alternativet iPad med en applikation för styrningen som ett prisvärt alternativ känns som det skulle kunna bli populärt. Och dessutom kan styrning ske från iPhone. Tänk vad de hittar på ;o)

Dagens brev från Götene innehåller ett godkännande om trappen... men tyvärr har de fel trappräcke på den. Ja, varför skulle det bli rätt vid första försöket?

Tyvärr fick vår Götenehusskylt inte sitta kvar så länge, någon ville ha den till annat. Eller om den satt i vägen....