torsdag 28 april 2011

Syllar...



Man lär sig nya saker varje dag när det är husbygge på gång. Nu är syllarna ditsatta, och de sitter runt om hela huset och även lite mitt i här och där och används att sätta fast husblocken i och även som stöd för stämporna. De sitter dock inte där fönsterskjutdörrarna (hm, kändes inte som att det ordet blev helt rätt) ska sitta. Där är det utfräst istället. Det är verkligen mycket detaljer att hålla reda på för de som ska bygga ett hus som de oinvigda inte har en aning om. Några millimeter hit och dit kan ju trassla till en hel del i slutändan. Rädslan för att få höra "Nä, tyvärr det blidde inget hus, det blidde en tummetott.." stiger ju nu när husleveransen närmar sig. Tänk om det kommer en friggebod istället för vår schyssta villa?? Håller tummarna att vi slipper bo på 37 kvadrat resten av våra liv...

onsdag 27 april 2011

Nytt sorts stök


Halv sju på morgonen kom bilen med långa näsan, sedan kom betongbilarna och så började de hälla på gegga... sedan tog det ett par timmar och så helt plötsligt syns inget av allt jobb som Lillen och hans gubbar gjort. Nu är det bara en slät yta! Mårten var sugen på pool, så han vattnade hela kvällen. Ser ut som en sådan där lyxig pool som inte har någon kant... gäller att inte någon försöker dyka i, för det är inte så djupt :o)


På eftermiddagen pysslade raska ställningsbyggare, så nu växer det upp en stålställning runt där huset kommer lyftas på plats. Det ska bli spännande att se hur de gör på måndag, även om målning ska vara mitt primära uppdrag så kanske jag hinner fotografera lite i alla fall. Känns som vi leder över de andra nu, för även om ena grunden är gjuten så har de inga ställningar än....

tisdag 26 april 2011

Innan gjutning



Nu är all golvvärme utlagd, alla armeringsjärn ihoptråcklade och det är bara att ösa över med betong för att få fram plattan. De kommer i morgon kl 7 och ska vara klara till 10....




Ovan är ett antal detaljer som vi tror kan vara bra att veta i efterhand hur de såg ut... T ex golvvärme-centralen upp till höger, som kommer hamna i garderoben under trappen. Eller bilden nedan med krysset på, där ska det vara friskluftsintag till kaminen. Ja, för det blir ju lite svårare att se detaljerna när betongen har stelnat..... Dessutom ska de städa upp efter sig, markentreprenören, innan de är klara att ge sig av. Ser fram emot att komma hem i morgon kväll för att se hur det ser ut! Ska bara hinna och jobba och träna tjejerna i fotboll innan. Men allra först behöver kudden en omgång, Godnatt!

måndag 25 april 2011




Såhär ungefär såg det ut i Påskhelgen. Tårta och solklänning, det var grejen!

fredag 22 april 2011

Långfredag

´

Nu ser det ut som en stor frigolitbassäng, de fyller på med mer och mer, och nu börjar 'även de karaktäristiska röruppsticken öka på sig. Idag jobbade de med grunden fast det var långfredag, det är lite imponerande. Fast man kan ju fundera på om man själv inte skulle välja att jobba lite längre dagar  och sedan vara ledig istället.... Men jag är nöjd bara de är klara tills husstommen ska resas, och då får de väl göra som de vill :o)

Långfredag förresten, "förr i tiden" så var det ju nästan den tråkigaste dagen på hela året. Där har utvecklingen verkligen gått framåt. Nu är det istället en mycket trevlig dag, som i år t ex innehöll trädgårdsarbete, fotbollsspel, trevliga vänner på besök, god mat och massor med godis till barn (jaja och till vuxna...). Fler långfredagar till folket, det önskar vi oss!!

tisdag 19 april 2011


När kvällen kom var hela kanten runt om klar och isoleringen har börjat spridas ut. Det är jättekul att se, men väldigt svårt att fotografera på ett vettigt sätt, så man ser hela och med rätt proportioner. Borde kanske ha tagit alla fotografier från precis samma plats hela tiden, då kanske det skulle vara lättare att jämföra och se vad som händer.... Denna bild är i alla fall i garaget, så där kommer det stå en massa skräp som "är bra att ha" i framtiden. För antagligen hjälper det inte med ett dubbelgarage, bilarna kommer ändå inte att få plats. Dessutom har vi ju nu ingen bastu som vi kan fylla med dessa märkliga prylar som till slut ändå oftast hamnar på återvinningsstationen :o)

Kantelement



Måste säga att de har tur, våra markgubbar. Vilken arbetsmiljö!! Vacker utsikt, frisk luft och solen skiner så fint på dem för det mesta. Det måste göra att de är på kalasbra humör, och därmed också gör ett utomordentligt arbete. I varje fall så jobbar de nu rejält, de sprider så mycket småsten så man kan tro att det är slut på alla de stora bumlingarna som de tidigare körde iväg. Och nu börjar dessutom kantelementen komma på plats, bilderna ovan var statusen i morse. Ska bli spännande att se hur mycket det är klart till kvällen.

Vi i vår familj har en hemlig liten tävling här nu (nej, den här familjen är INTE tävlingsinriktade...) det är två till tomter som påbörjats arbete på längs Strandvägen. De började efter oss med sina grunder men hade inte lika mycket spräng som vi, och inte heller någon murning och inte den ledningsgraven som vi haft. Ett av dem har spurtat om oss alla, där sticker det upp alla möjliga rör och kablar, medans de på andra sidan inte har kommit till att få upp formen ännu. Spännande att se vilka som vinner spurtpriset på stomresningen!

torsdag 14 april 2011

titta ut genom köksfönstret....


Stod och tittade ut över Erstaviken i kväll, och njöt av vårkvällen när jag helt plötsligt kom på att det jag såg var framtidens utsikt från köksfönstret. Kan ju förhoppningsvis få nästan vem som helst att få lust att stå en stund extra vid diskbänken.... Ibland när villavagnen känns mer som en kliande ylletröja än en bostad så behöver man sådana här tankegångar....

grus


Sådär ja, då händer det saker som syns igen! Och syns ordentligt! I går och idag har det fyllts på med kross, jämnats ut och plattats till. Röda streck markerar var huset ska stå, och rör börjar läggas ned. Nu syns verkligen hur stort det kommer bli, det är riktigt häftig.... fast tvättstugan ser liten ut ;o) Kanske tvättmaskinen inte får plats och vi måste få hjälp med tvätten även i fortsättningen?? Skoja bara! Bara sex månader kvar, håll ut!

Kan även glädja med att nu kan man lämna kommentarer här i bloggen utan att behöva logga in. Man kan använda Anonym som alternativ, jag har testat det själv.

onsdag 13 april 2011

Stiltje

Jaha, nu händer det ingenting ett tag igen. I alla fall som syns. Däremot är mitt fokus på att få ihop det för målningen utomhus. Vi måste snart handla färg och lasyr, och då ska det vara rätt kulör (helst) och rätt mängd. Och så gäller det att vi har rätt utrustning, t ex någon typ av torkställning till de långa plankorna till lilla volymen för de kommer levereras löst och kan målas på marken (under tidspress....). Resten av huset får vi förhoppningsvis möjlighet att måla medan ställningarna sitter på plats, måste bara ha "tillstånd" från byggarna.
Dessutom försöker vi hitta kakel och klinker som vi vill ha. Inte helt lätt det heller för det finns en hel uppsjö att välja på. Det som skiljer mest är oftast priset. Är det riktigt snyggt är det oftast också riktigt dyrt ;o) märklig kombination det där!

söndag 10 april 2011

Violstigens bunker



Just nu liknar bygget mer en ointaglig fästning på höjden... behövs ingen vallgrav här. Grävskopan ser rätt instängd ut, för dessutom har Lillen dumpat ett par lass med mjukmassor vid vägen. Men det är väl meningen att "någon" ska komma och fixa till det i nästa vecka.




Det man ser på bilden nedan som sticker ut från muren in mot mitten av grunden är en s k kontrefor, och de har lagt en sådan under själva huset. Mårten (och grundkonstruktören) tycker det ska vara ett par till sådana längs muren, men det ser ut som murarna är klara, för de har städat så fint efter sig. Det återstår att se om/när de kommer tillbaka och gör den.

fredag 8 april 2011

Muren del 2

Så där ja, nu är nästa steg i murningen av grunden klart.... Det är jättekul att se hur fint det blir, och hur stoooort hus vi kommer få när det blir klart!




Fyra killar med murslev har byggt upp en ny kinesisk mur. En tacksam tanke till Lasse och Lilian som hjälpt dem med vattenförsörjningen när det inte fungerade att koppla på vattenslangen i vagnen.

Här kommer ledningsschaktet att gå in, ser ut som en pipeline på ryska tundran typ.... Kan tänkas att murarkillarna känner sig som hemma?? Vi får se om de dyker upp i morgon och gör klart, och i så fall vilken tid de börjar på lördagar...

söndag 3 april 2011

Ibland behöver man en ny vinkel i livet!


Det här har varit vår vy den senaste veckan. En mycket välbehövd semester tillsammans med trevliga kompisar. Väderguden insåg att vi behövde lite ljus efter vår lite tuffa villavagnsvinter!


Så här trevligt kunde man ha i poolen....




Och så här nöjd ser man ut när man gått fyra kilometer uppför berget :o)




båtbyggarna David och Filip in action

Bisse och Stefan lusläser menyn, bäst att undvika småportionerna som t ex omelett!

fredag 1 april 2011

En decimeter


Den lilla biten hade grunden hamnat fel.. så nu glider huset en lika lång bit åt väster.  Lillen och utsättarna var tydligen inte helt överens om vems fel det var.....Men som tur är så är det ju på den sidan som marginalen finns så det borde inte bli problem.

Vår blivande pulkabacke


Här ska det bli en riktigt bra pulkabacke... eller kanske inte... någon häckväxt ska i alla fall planteras i vänstra kanten, så det blir en liten markering om var tomtgränsen går, och att det inte blir så tomt.